|
2015-06-08 23:38:12, hétfő
|
|
|
Tárcsán sült fogások
A korai jó időnek köszönhetően a grillszezon már el is kezdődött, előkerültek a bográcsok, a rácsok, izzik a faszén és készülnek a finomabbnál finomabb fogások. A felsorolt eszközökön kívül azonban Magyarországon széles körben elterjedt és kedvelt módja a szabadban való sütésnek a tárcsás sütés.
A tárcsa - amelyen mostanában egyre többen sütik a különféle grillhúsokat és zöldségeket, vagy készítenek benne slambucot - nem más, mint egy átalakított mezőgazdasági eszköz, az úgynevezett boronatárcsa, amit eredetileg arra használtak, hogy társaival együtt az aratás és a szalma betakarítása után a tarlóhántást és tarlóápolást elvégezzék.
A tárcsán szaftosabbra sül a hús, mint a grillen, érdemes kipróbálni!
A nem egészen lapos tárcsát a mezőgazdasági munkából gasztronómiai szakeszközzé való előrelépés során több módon is átalakítják. Először is behegesztik a tárcsa közepén lévő lyukat, majd felcsiszolják, s olyan formára hozzák, hogy a tűz fölé lehessen tenni. Ennek megoldásaképp kaphat a tárcsa lábakat, furatokat, amelyekkel - mint egy bogrács - a tűz fölé lógatható, illetve ha a grill keretei illeszkednek a tárcsához, akkor csupán fülek kerülnek rá. Olyan boronatárcsa is kapható, amelyet több módon is használhatunk, mivel a lábait könnyűszerrel kicsavarhatjuk a tárcsa alján lévő menetből. A tárcsát nem csak nyílt láng felett használhatjuk, hanem akár gáztűzhelyre téve vagy sparhelten is beüzemelhető. Arra minden esetben ügyeljünk - a balesetek elkerülése végett -, hogy a tárcsa fixen álljon, ne billegjen.
A nagy népszerűségnek köszönhetően ma már készen is kapható tárcsa, nem kell feltétlenül boronatárcsa után kutatnunk
A tárcsa formája leginkább egy enyhe ívű wokra emlékeztet, így felhasználása is magában hordoz egy keveset a wok adta lehetőségekből. Bár a tárcsát leggyakrabban szelet húsok, halak vagy zöldségek sütésére használják, kisebb mennyiségű egytálétel is könnyedén elkészíthető benne.
A tárcsa - akárcsak a wok - egész felületén átmelegszik, amit jól kihasználhatunk sütés közben. A különféle pácolt húsok mellett nagyobb darabokat is süthetünk rajta, de szalonna, csontos húsok (tarja, csirkecomb, csirkeszárny, bárányborda) sütésére is alkalmas. Az apróbbra vágott húsok, sűrűbb raguk, pörköltek készítésére is alkalmas a tárcsa, de wokban készített, hirtelen sült falatkákat is elkészíthetjük benne.
A forró felületen gyorsan megsül az étel - és a szaft sem vész kárba...
A zöldségek több formában is a tárcsára kerülhetnek. A grillnél megszokott módon, nagyobb darabokban is süthetjük, vagy készíthetünk belőle afféle zöldséges fogást, amit aztán a tárcsán megpárolhatunk és kissé lesüthetünk. Az összevágott, elkevert zöldségekhez egy kis olajat is keverjünk, majd a tárcsán a forgatás közben fűszerezzük, s ha lekerült a tűzről, akkor érdemes finomra vágott friss zöldfűszerrel tovább ízesíteni. A nyári tárcsás zöldségraguba többek között kerülhet padlizsán, cukkini, koktélparadicsom, paprika, hüvelyes borsó, tök, illetve bármi más, amit az íze és az állaga alkalmassá tesz a tárcsán való sütéshez. Ezeket a zöldségköreteket fűszerezhetjük rozmaringgal, bazsalikommal, kakukkfűvel, kevéske mentával. Tipikusan tárcsában készíthető zöldséges egytál a lecsó, amelyhez ez az eszköz tényleg ideális.
Tésztás fogásokat is készíthetünk a tárcsában, például slambucot, grenadírmarsot, túrós csuszát, káposztás cvekedlit vagy bármilyen más tésztában gazdag egytálételt. Lapos kenyerek (tortilla, naan, piadina) sütésére is alkalmas a tárcsa.
A krumpli számára is jó megoldást jelent a tárcsán való sütés. A héjában készített fogások mellett hagymás tört krumplit vagy bármilyen ízesített krumpliköretet készíthetünk. A krumplit apróbb kockákra vágva, kevés olajban meg is süthetjük a tárcsában. Sőt az se rossz megoldás, ha a tárcsa szélére pakolt kolbászokból, hasaaljából vagy bármilyen más zsíros húsból, szalonnából alászálló zsírban a tárcsa közepén sütjük ki a köretnek szánt krumplit. A közepén összegyűlő zsiradék arra is jól használható, hogy az előre nem pácolt húsokat finoman és gyorsan ízes réteggel vonják be, és így kerüljenek a tárcsa zsiradéktól mentes szélére.
Apróbbra vágott húsokat is könnyen megsüthetünk a tárcsán
A krumplin kívül a tárcsa bármilyen más fogás bő olajban történő sütését is lehetővé teszi, bundázott húsokat, fasírtot, rántani szánt zöldségeket, lepcsánkát vagy akár lángost is süthetünk benne. A grillvacsora végén akár a desszertet is elkészíthetjük a tárcsában: süthetünk bundázott gyümölcsöket, különféle fánkokat is, amelyet a tűz melegétől olvadt csokoládéval meglocsolva kínálhatunk.
A tárcsa takarítása nagyjából olyan, mintha a grillt szeretnénk két használat között kipucolni, bár itt a formai lehetőségekből adódóan vízzel tele fel is forralhatjuk. Vannak, akik esküsznek rá, hogy a tárcsa ugyanolyan tisztítást igényel, mint a régi palacsintasütők, azaz nem szabad elmosni, csak nedvszívó papírral alaposan kitörölni.
Csirkemell hagymás krumplival
Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé
1 evőkanál pirospaprika
kevés őrölt kömény
frissen őrölt feketebors
só
3 gerezd fokhagyma
1 kg krumpli
10 dkg zsírszalonna
2 fej vöröshagyma
Elkészítés: A húst vékonyabb szeletekre vágom. A paprikát összekeverem a köménnyel, a borsot őrölök hozzá és kis sót, fokhagymaprésen áttört fokhagymát adok mellé, majd az egészet elkeverem és a húsra szórom. A húst alaposan átforgatom, majd egy dobozban néhány órán át hagyom állni.
A szalonnát felkockázom, majd félreteszem. A krumplit megpucolom és felkockázom.
A felmelegített tárcsába beledobom a szalonnát, majd - miután minden zsír kisült belőle - a pörcöket tésztaszűrővel kihalászom. Egy lúdtoll vagy egy szilikon ecset segítségével a tárcsa alján összegyűlt zsírral finoman átkenem a tárcsát, majd a szélére lepakolom a húsokat, középre pedig bedobom a krumplit. Amikor a krumpli már majdnem puha, akkor a finomra szelt vöröshagymát is hozzáteszem. A húst időnként megforgatom, s ha jól időzítettem, akkor nagyjából egy időben kész a krumpli és a hús is.
Tárcsán készült túrós csusza
Hozzávalók:
50 dkg nagy fodros kocka
35 dkg félzsíros túró
30 dkg zsírszalonna
1 nagy pohár tejföl
só
Elkészítés: A szalonnát csíkokra vágom, majd a felhevített tárcsában lesütöm. A visszamaradt pörcöt szűrőkanállal kiszedem, félreteszem.
A zsírba beleöntöm a tésztát (nem főzöm elő!), kicsit átpirítom, majd adok hozzá annyi vizet, amennyi ellepi. Időnként megkeverem, s figyelek rá, hogy a tészta le ne égjen. Ha lehet, akkor lefedem (fedővel, nagyobb gáztepsivel), s így hagyom a tésztát főni.
Amikor puha a tészta, akkor hozzáadom a túrót és a tejfölt, alaposan átkeverem, ha kell, sózom, és tálaláskor megszórom a szalonnapörccel.
Pljeskavica, csevap, mititei és társaik is sülhetnek a tárcsán
WM
Forrás: Mindmegette.hu -- Grill és kerti parti |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: koktélparadicsom, zöldségköreteket, palacsintasütők, kihasználhatunk, fokhagymaprésen, szalonnapörccel, lehetőségekből, népszerűségnek, magyarországon, fűszerezhetjük, csirkemellfilé, elkészíthetjük, krumpliköretet, megpárolhatunk, tésztaszűrővel, kicsavarhatjuk, grenadírmarsot, felmelegített, mezőgazdasági, zöldségraguba, gasztronómiai, zöldfűszerrel, felhasználása, leggyakrabban, bazsalikommal, megoldásaképp, használhatjuk, használhatunk, könnyűszerrel, felcsiszolják, szűrőkanállal, kolbászokból, zöldségekhez, betakarítása, tarlóápolást, összekeverem, finomabbnál finomabb, felsorolt eszközökön, szabadban való, tárcsás sütés, különféle grillhúsokat, átalakított mezőgazdasági, úgynevezett boronatárcsa, szalma betakarítása, tárcsán szaftosabbra, mezőgazdasági munkából, tárcsa közepén, tárcsa lábakat, bogrács –, grill keretei, lábait könnyűszerrel, tárcsa alján,
|
|
|
|
finomabbnál finomabb, felsorolt eszközökön, szabadban való, tárcsás sütés, különféle grillhúsokat, átalakított mezőgazdasági, úgynevezett boronatárcsa, szalma betakarítása, tárcsán szaftosabbra, mezőgazdasági munkából, tárcsa közepén, tárcsa lábakat, bogrács –, grill keretei, lábait könnyűszerrel, tárcsa alján, balesetek elkerülése, tárcsa fixen, nagy népszerűségnek, tárcsa formája, tárcsát leggyakrabban, tárcsa –, különféle pácolt, apróbbra vágott, forró felületen, zöldségek több, tárcsára kerülhetnek, grillnél megszokott, tárcsán megpárolhatunk, forgatás közben, nyári tárcsás, állaga alkalmassá, tárcsán való, zöldségköreteket fűszerezhetjük, eszköz tényleg, krumpli számára, héjában készített, krumplit apróbb, tárcsa szélére, köretnek szánt, közepén összegyűlő, tárcsa zsiradéktól, krumplin kívül, tárcsa bármilyen, grillvacsora végén, tárcsa takarítása, grillt szeretnénk, formai lehetőségekből, tárcsa ugyanolyan, régi palacsintasütők, húst vékonyabb, paprikát összekeverem, borsot őrölök, egészet elkeverem, húsra szórom, húst alaposan, dobozban néhány, szalonnát felkockázom, krumplit megpucolom, felmelegített tárcsába, pörcöket tésztaszűrővel, lúdtoll vagy, szilikon ecset, szélére lepakolom, finomra szelt, húst időnként, időben kész, szalonnát csíkokra, felhevített tárcsában, visszamaradt pörcöt, zsírba beleöntöm, tésztát főni, koktélparadicsom, zöldségköreteket, palacsintasütők, kihasználhatunk, fokhagymaprésen, szalonnapörccel, lehetőségekből, népszerűségnek, magyarországon, fűszerezhetjük, csirkemellfilé, elkészíthetjük, krumpliköretet, megpárolhatunk, tésztaszűrővel, kicsavarhatjuk, grenadírmarsot, felmelegített, mezőgazdasági, zöldségraguba, gasztronómiai, zöldfűszerrel, felhasználása, leggyakrabban, bazsalikommal, megoldásaképp, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2419
- e Hét: 17291
- e Hónap: 31196
- e Év: 160903
|
|
|